Reda Anna (kulinaria)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(7)
Oddział dla Dzieci
(1)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(538)
Reda Anna (kulinaria)
(-)
Krzyżanowski Julian
(434)
Konopnicka Maria
(361)
Roberts Nora (1950- )
(323)
Otwinowska Barbara
(309)
Christie Agatha (1890-1976)
(266)
Trzeciak Weronika
(262)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(247)
Steel Danielle (1947- )
(246)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Courths-Mahler Jadwiga (1867-1950)
(193)
Fabianowska Małgorzata
(188)
Zarawska Patrycja
(187)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(182)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(176)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(165)
Orzeszkowa Eliza
(164)
Jachowicz Stanisław
(159)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(158)
Chotomska Wanda (1929- )
(147)
Prus Bolesław (1847-1912)
(139)
Lech Justyna
(138)
King Stephen (1947- )
(131)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(124)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(123)
Disney Walt (1901-1966)
(121)
Drewnowski Jacek (1974- )
(121)
Popławska Anna
(121)
Czechowicz Józef
(119)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(118)
Clark Brenda
(118)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(118)
Możdżyńska Aldona
(113)
Webb Holly (1976- )
(111)
Głowińska Anita
(108)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(107)
Mazan Maciejka
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Marlier Marcel (1930-2011)
(105)
Szulc Andrzej
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
May Karol
(101)
Napierski Stefan
(101)
Polkowski Andrzej
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(100)
Mróz Remigiusz (1987- )
(100)
Zarawska Patrycja (1970- )
(100)
Coben Harlan (1962- )
(98)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(98)
Nowak Ewa (1966- )
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Włodarczyk Barbara
(96)
Szekspir William
(95)
Cussler Clive (1931-2020)
(93)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(93)
Michalak Katarzyna (1969- )
(93)
Ross Tony (1938- )
(92)
Fabisińska Liliana (1971- )
(90)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(88)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(88)
Siesicka Krystyna
(88)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Simon Francesca (1955- )
(86)
Skalska Katarzyna
(86)
Siewior-Kuś Alina
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Boy-Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(84)
Conrad Joseph (1857-1924)
(83)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(83)
Mortka Marcin (1976- )
(83)
Rzehak Wojciech
(83)
Dąbrowska Maria
(82)
Verne Jules (1828-1905)
(81)
Olejnik Donata
(80)
Cartland Barbara
(79)
Palmer Diana (1946- )
(79)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Gralak Anna
(77)
Grisham John (1955- )
(77)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Rok wydania
2010 - 2019
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Ciasta
(3)
Ryby
(2)
Mięczaki
(1)
Mięso
(1)
Skorupiaki
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Ryby i owoce morza zajmują w naszej codziennej diecie bardzo istotne miejsce. Cenimy je nie tylko za ich walory smakowe, ale również za to, że są wartościowym elementem naszego jadłospisu. Wielość i różnorodność ich gatunków sprawia, że właściwe obchodzenie się z rybami i owocami morza wymaga pewnej praktyki i wiedzy. Ta książka niech będzie wprowadzeniem w ten obszerny temat. Ma zachęcić do dalszych poszukiwań i przygotowywania coraz to nowszych dań z rybami i owocami morza w roli głównej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Niebanalne i pożywne, lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie i proste propozycje na świeże połączenia warzyw i owoców.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Naleśniki, omlety i placki uważane są za desery i potrawy jarskie. Nie całkiem słusznie. Nie rezygnując w naszym poradniku z tradycyjnie podawanych na słodko omletów, naleśników czy racuchów, podajemy też przepisy na ich wersje pikantne, mniej znane czy też mniej popularne na polskich stołach. Sięgnąć tu trzeba było do kuchni krajów, z których przywędrowały. Polecane dania należą do różnych tradycji-omlety i naleśniki bardziej wytwornej i bogatej, racuchy uboższej, chłopskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Planując posiłek zarówno codzienny, jak i bardziej uroczysty, często zastanawiamy się, jakie mięso wybrać i jak je przyrządzić. Książka proponuje przepisy na mięsa przygotowywane na różne sposoby. Obok przepisów na mięsa, które wykorzystujemy tradycyjnie, takie jak wołowina, cielęcina i wieprzowina. Można je przyrządzać na gorąco i na zimno, piec, smażyć, dusić, gotować. Są tu przepisy nie tylko z naszej, polskiej, kuchni (np. zrazy zawijane, kotlety schabowe), ale też z kuchni innych krajów zjednoczonej Europy. Każdy znajdzie dla siebie coś, co uzna za warte wypróbowania. Duży wybór dodatków i sosów umożliwi skomponowanie smakowitych posiłków na zwykłe i specjalne okazje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Encyklopedia Gotowania ; 04/2013)
Indeks
O zaletach ryb można pisać nieskończenie. Ich wartości odżywcze są nie mniejsze niż mięs, a często je przewyższają; stanowią bowiem świetne źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zawierają wiele cennych składników mineralnych ľ żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, jod ľ i sporo witamin z grupy B oraz witaminy A i D. Potrawy z nich należą do lekkostrawnych i niskokalorycznych, a według światowej dietetyki zalicza się je (szczególnie ryby morskie) do najzdrowszych pokarmów człowieka, dlatego proponujemy ponad 160 przepisów na smaczne i zdrowe dania z ryb i owoców morza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Naleśniki, omlety i placki uważane są za desery i potrawy jarskie. Nie całkiem słusznie. Nie rezygnując w naszym poradniku z tradycyjnie podawanych na słodko omletów, naleśników czy racuchów, podajemy też przepisy na ich wersje pikantne, mniej znane czy też mniej popularne na polskich stołach. Sięgnąć tu trzeba było do kuchni krajów, z których przywędrowały. Polecane dania należą do różnych tradycji-omlety i naleśniki bardziej wytwornej i bogatej, racuchy uboższej, chłopskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Smakowite serniki i ciasta z dodatkiem sera oraz jabłek zawsze znajdowały liczne grono mniej lub bardziej gorących wielbicieli. Właśnie dla nich powstał ten zbiór domowych przepisów na ciasta, którymi będziemy się delektować przy różnych okazjach, w tym świątecznych. Są tu przepisy na makowce, na serowe i jabłkowe rarytasy oraz na torty i torciki. Znalazły też swoje miejsce, tak lubiane i szybkie do przygotowania, serniki na zimno. Wszystkie, niezwykle smaczne, samym swym wyglądem łamią niejedno postanowienie o odchudzaniu. Warto też wspomnieć, że do istotnych zalet słodkich domowych specjałów należy, iż są pozbawione chemicznych ulepszaczy i że roztaczają wspaniały aromat, wprowadzający uroczysty nastrój w każdym domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
"Ach, ziemniaki, napisano o nich całe tomy! My, Polacy, zjadamy ich rocznie ponad 100 kg na osobę! Co nikogo nie martwi, bo są zdrowe. Zawierają białko, skrobię, błonnik, sporo potasu i witamin. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Porcja 20 dag to tylko 180 kalorii i 25% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką, z tego powodu najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach i na parze. Warto po nie sięgać dla zdrowia, a my podpowiadamy, jak przygotować z nich ponad 160 smacznych potraw."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej