Potrawy dietetyczne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(43)
Forma i typ
Książki
(43)
Poradniki i przewodniki
(26)
Dostępność
dostępne
(38)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(26)
Czytelnia Główna
(11)
Oddział dla Dzieci
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(2)
Filia nr 4 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 4 Czytelnia
(1)
Autor
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Mizera Justyna
(2)
Rynio Jörn
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Bernat Agata
(1)
Bińczyk Małgorzata
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cohen Jean-Michel
(1)
Cornet Philippe
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dullat Julia
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Heckel Kristina
(1)
Herbert Mike
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Högström Justyna
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarowicz Ewa
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kocowska Barbara (1955- )
(1)
Koelle Katrin
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Laughin Andrew
(1)
Lentz Christiane
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Macho Britta (1960- )
(1)
Mazur Wiktoria
(1)
Mizera Krzysztof (sport)
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Müller Christin
(1)
Młynarska Agata (1965- )
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Oberbeil Klaus (1935- )
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Olejniczak Ewa (1982- )
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Pęksa Agnieszka
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Respondek Wioletta
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Rusin Wiesława
(1)
Rydzewska Grażyna Maria
(1)
Samborska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Schlag Tina
(1)
Schmilewski Salla
(1)
Schäfer Christiane
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Strehle Sandra
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Karolina (2003- )
(1)
Szymanderska Urszula
(1)
Vogel Leanne (1986- )
(1)
Wolańska Diana (nauki medyczne)
(1)
Woźniak Beata
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(26)
Kraj wydania
Polska
(43)
Język
polski
(40)
nieznany (po)
(1)
nieznany (xxx)
(1)
Odbiorca
Chorzy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Kobieta
(2140)
Rodzina
(1259)
Przyjaźń
(1202)
Miłość
(988)
Tajemnica
(984)
Potrawy dietetyczne
(-)
Relacje międzyludzkie
(871)
II wojna światowa (1939-1945)
(652)
Śledztwo i dochodzenie
(610)
Zabójstwo
(601)
Rodzeństwo
(481)
Sekrety rodzinne
(479)
Dzieci
(449)
Zwierzęta
(449)
Policjanci
(439)
Małżeństwo
(424)
Trudne sytuacje życiowe
(422)
Uczucia
(420)
Nastolatki
(413)
Osoby zaginione
(366)
Dziewczęta
(359)
Relacja romantyczna
(350)
Magia
(327)
Arystokracja
(326)
Żydzi
(323)
Życie codzienne
(322)
Ludzie a zwierzęta
(310)
Wybory życiowe
(307)
Matki i córki
(268)
Dziennikarze
(265)
Boże Narodzenie
(260)
Uprowadzenie
(252)
Podróże
(236)
Psy
(236)
Przestępczość zorganizowana
(232)
Władcy
(232)
Poszukiwania zaginionych
(229)
Uczniowie
(219)
Koty
(214)
Polacy za granicą
(214)
Wakacje
(211)
Pisarze polscy
(210)
Seryjni zabójcy
(200)
Prywatni detektywi
(186)
Dziadkowie i wnuki
(185)
Ojcowie i córki
(183)
Chłopcy
(182)
Zakochanie
(177)
Zemsta
(176)
Spisek
(172)
Lekarze
(165)
Politycy
(158)
Fantastyka
(147)
Marzenia
(145)
Pisarze
(144)
Polityka
(139)
Dziecko
(138)
Więźniowie obozów
(137)
Żołnierze
(135)
Wychowanie w rodzinie
(132)
Duchowieństwo katolickie
(131)
Ludzie bogaci
(131)
Mężczyzna
(131)
Władza
(130)
Szpiegostwo
(128)
Aktorzy polscy
(126)
Wojna 1939-1945 r.
(125)
Dojrzewanie
(124)
Samotność
(124)
Trauma
(123)
Wsie
(123)
Zdrada
(122)
PRL
(121)
Śmierć
(119)
Holokaust
(118)
Kłamstwo
(118)
Polacy
(117)
Pomaganie
(117)
Zabójstwo seryjne
(116)
Samorealizacja
(114)
Szlachta
(113)
Spadek
(112)
Opieka nad zwierzętami
(111)
Policja
(111)
Wojsko
(110)
Nazizm
(107)
Studenci
(107)
Wojna
(107)
Historia
(106)
Książęta i księżne
(106)
Las
(106)
Powieść amerykańska
(106)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(104)
Ojcowie i synowie
(104)
Prowincja
(103)
Przeprowadzka
(103)
Postawy
(102)
Przedszkolaki
(102)
Rody
(101)
Szczęście
(101)
Terroryzm
(101)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(24)
Poradnik
(21)
Książka kucharska
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Jadłospis
(1)
Książki kucharskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(22)
Medycyna i zdrowie
(19)
Kultura fizyczna i sport
(1)
43 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedz smacznie i bądź zdrów.
Nadciśnienie to to jeden z najpoważniejszych problemów medycznych naszych czasów . Tyle ze jest ono najczęściej spowodowane niewłaściwą dietą i stylem życia. Książka została napisana tak, aby ułatwić podejmowanie właściwych decyzji dietetycznych bez konieczności rezygnowania z dobrego jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64-F2/14 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The everyday diabetic cookbook" 1995. .
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Zdrowa i Smaczna)
Tyt. oryg.: Recettes efficaces contre le diabete.
Część wstępna książki przybliża czytelnikom wiedzę na temat cukrzycy, czynników sprzyjających jej wystąpieniu, przebiegu choroby i związanych z nią zagrożeń. Z przytoczonych badań wynika, że ta choroba cywilizacyjna przybrała rozmiary epidemii. Dlatego tak ważne jest jej zwalczanie i profilaktyka. Zawiera również 80 prostych przepisów na łatwe do wykonania, smakowite i zdrowe potrawy. Zostały one opracowane specjalnie z myślą o osobach chorych na cukrzycę. Mogą z nich korzystać wszyscy ci, którzy chcą tej chorobie zapobiec, m.in. poprzez właściwe nawyki żywieniowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hipercholesterolemia : styl życia, dieta, leczenie / Aleksandra Cichocka. - Wydanie uaktualnione i rozszerzone. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk, 2022. - 136 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono: Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych. Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych. Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie. Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki: omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych. Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania. Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/611 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2 / [Aleksandra Cichocka]. - Warszawa : Medyk, copyright 2018. - 96, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
U dołu okładki: Jadłospisy i smacze przepisy z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.
Na czwartej stronie okładki: Materiał opracowany na podstawie książki "Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych" tejże autorki.
Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów ? ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/109 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg. ang.: The Parisian diet, 2013.
"Paryska dieta" to nowoczesny plan stopniowej i trwałej utraty wagi. Odpowiednio motywując, autor prowadzi czytelnika przez trzy kolejne fazy: Cafe, Bistro i Gourmet, których zwieńczeniem jest osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Łącząc zdrowy styl życia Francuzów i determinację Amerykanów w niekończącej się pogoni za szczupłą sylwetką i świetnym samopoczuciem, doktor Cohen rzuca świeże spojrzenie na kwestię zdrowego sposobu odżywiania się. Jest zdecydowanie przeciwny drastycznym dietom, które powodują efekt jo-jo, proponuje zaś rozsądne podejście do odchudzania, uwzględniające fizyczne, psychologiczne i kulturowe czynniki wpływające na nasz stosunek do jedzenia. Paryska dieta to zupełnie nowe podejście do odchudzania, a jednocześnie sposób życia, który pomoże uzyskać piękny wygląd i doskonałe samopoczucie. Oparte na zwyczajach i preferencjach żywieniowych dania są smaczne i stanowią źródło wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, nie dostarczając jednocześnie nadmiaru kalorii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera przepisy na smaczne i zdrowe dania niskokaloryczne. Proponuje różnego rodzaju potrawy, uwzględniające rozmaite potrzeby i przyzwyczajenia – m.in. dania z nabiału, kolorowe sałatki, zupy oraz specjały mięsne i rybne. Każdemu z przepisów towarzyszy ramka zawierająca informacje o kaloryczności dania i jego innych wartościach odżywczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 64
Książka
W koszyku
To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia. Państwowy Instytut Onkologii Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii? Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych. Książka Mike`a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia. W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała. (http://www.gandalf.com.pl/b/dieta-podczas-chemioterapii/)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia diabetyków / Barbara Jakimowicz-Klein. - Wrocław : Astrum, [2015?]. - 150 s. ; 21 cm.
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka.Jej autorka - Barbara Jakimowicz-Klein chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne - wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika! (http://www.gandalf.com.pl/b/kuchnia-diabetykow/)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61/344 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce choruje na nią około 2 mln osób. Na jej powstawanie i leczenie mają ogromny wpływ dieta i styl życia. Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia tej choroby, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibiogr.
W tej książce znajdziesz porady lekarzy i dietetyków jak zapobiegać i leczyć cukrzycę. Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstawanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Autorzy omawiają sposoby leczenia cukrzycy, podkreślając znaczenie leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy. (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/15519/cukrzyca-zapobieganie-i-leczenie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/343 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
S.O.S. dla tarczycy : dieta w Hashimoto / Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn. - Kraków : Wydawnictwo M, 2018. - 249, [7] stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
(Smaki Zdrowia)
Kompleksowy poradnik z mnóstwem najnowszych doniesień naukowych dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz zbiór przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny jadłospis na wiele tygodni! Po bestsellerowej "Kaszoterapii" autorzy przygotowali dla nas nową książkę, tym razem mierzącą się z chorobą Hashimoto. Znaleźć tu można szereg ciekawych i potrzebnych informacji dotyczących samej choroby i metod leczenia, ale przede wszystkim holistyczny plan postępowania dietetycznego. Zbilansowana dieta ułożona została w praktyczny zbiór przepisów, z których na bazie ogólnodostępnych produktów samodzielnie można stworzyć wielotygodniowy kompletny jadłospis, który poprawi funkcjonowanie tarczycy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/570 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla wątroby / Andrew Laughin. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2017]. - 152 strony ; 21 cm.
Na okładce: Zasady diety wątrobowej, posiłki zalecane i zabronione, produkty bogate w selen i cynk.
Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną z wątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby? Nie wiesz, co dalej – jak się odżywiać, co wolno, a czego nie wolno Ci jeść? Poniższy poradnik w prosty sposób wyjaśni Ci, jakie są zasady diety wątrobowej, wskaże produkty zalecane oraz zabronione, uzmysłowi Ci, jak proste jest wprowadzenie i stosowanie diety wątrobowej. Nie musisz jeść niesmacznych potraw, nie musisz rezygnować z przyjemności – przepisy zawarte w tej książce podpowiedzą Ci, w jaki sposób przygotować zdrowe i smaczne posiłki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61-F4/57-MAG. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia bezglutenowa / Agata Lewandowska. - Warszawa : RM, 2016. - 157 stron ; 24 cm.
Na okł.: Dietetyk radzi.
Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania. Chleb kukurydziany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami – oto niektóre z wielu propozycji na śniadania, kolacje, obiady, przekąski i desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cholesterol pod kontrolą / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 187, [5] stron ; 24 cm.
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu – twoje serce jest tego warte! To, co jemy, przekłada się na to, czy mamy właściwy poziom cholesterolu. W tej książce podpowiem, jak w nieuciążliwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Nie dam więc sztywnych nakazów i zakazów ani celów dietetycznych, których realizacji nie umiesz sobie nawet wyobrazić. Obiecuję też, że nie musisz wcale głodować, wprowadzać restrykcyjnych zmian ani rezygnować ze smacznej kuchni. Znajdziesz tu kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pyszne dania, dzięki którym zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dowiesz się także: • jak komponować zdrowe i smaczne posiłki • czym zastępować niektóre składniki pokarmowe podnoszące cholesterol • jak stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i dostosować zdrową dietę do swoich upodobań. Poznasz także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania: ile jajek jeść tygodniowo, czy na diecie niskocholesterolowej można pozwolić sobie na ser, jak w świetle nowych badań wygląda odwieczny spór „masło czy margaryna” i jakie produkty pomagają obniżać cholesterol.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla mózgu / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2022. - 199, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on „pilnuje”, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę – zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać. Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta. Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych? Poznaj dietę wspierającą twój mózg!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/585 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w chorobie Hashimoto / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2018. - 184 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń. W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest: bez glutenu, bez pszenicy, bez mleka, bez laktozy, z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów. W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca nie oznacza obecnie utraty radości z jedzenia - wręcz przeciwnie! Specjalistki do spraw żywienia Britta Macho i Tina Schlag pokazują, jak można w łatwy i prosty sposób przygotowywać różnorodne potrawy ze zwyczajnych składników, czerpiąc z tego przyjemność. Nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru, ani stosować specjalnej diety. Smaczne przystawki, bogate w błonnik przekąski, niskotłuszczowe dania mięsne zawierające dużą ilość warzyw, potrawy z ryb, a także słodkie przysmaki sprawią, że cała rodzina będzie odżywiać się rozsądnie i zdrowo. Takich potraw z przyjemnością skosztują również goście! Szybkie i różnorodne dania dla całej rodziny!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej