Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(42)
Forma i typ
Książki
(42)
Poradniki i przewodniki
(14)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(37)
wypożyczone
(8)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(25)
Czytelnia Główna
(12)
Oddział dla Dzieci
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(4)
Filia nr 4 Wypożyczalnia
(1)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Augustyniak-Madejska Dorota
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Biernot Bożena
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bujko Jacek
(1)
Błaszczyna Ludmiła
(1)
Ceborska-Scheiterbauer Ewa
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chevallier Laurent (1955- )
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichopek Katarzyna
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Czekalska Natalia
(1)
Danziger Lucy S
(1)
Davy Anoushka
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Fischer Karen (1972- )
(1)
Foster Helen
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gelli Alessandro
(1)
Gotkowska-Białko Beata
(1)
Grotto David W
(1)
Górnicka Jadwiga (1921- )
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Głyda Agata
(1)
Högström Justyna
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Jackowska Małgorzata
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jurczyszyn Artur
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kurowska Hanna
(1)
Kłęk Stanisław
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Laughin Andrew
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Lewko Katarzyna
(1)
Liotta Eliana
(1)
Majewska Dorota
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
McKeith Gillian
(1)
Missori Serena
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Norbert Tomasz
(1)
Oberbeil Klaus (1935- )
(1)
Olejnik Donata
(1)
Olszewska Małgorzata
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pedre Vincent
(1)
Pelicci Pier Giuseppe
(1)
Ptak Emilia
(1)
Puziewicz Anna
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rutkowski Tomasz
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata (1954- )
(1)
Skotnicki Aleksander B. (1948- )
(1)
Smith Edge Marianne
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobień-Górska Monika
(1)
Spencer Mimi
(1)
Szymanderska Urszula
(1)
Szymański Andrzej
(1)
Titta Lucilla
(1)
Tombak Mihail Borisovič
(1)
Ufland Magdalena
(1)
Wawer Iwona (chemik)
(1)
Wencka Barbara
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Wybrańska Anna
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Ziembińska Ewa
(1)
Żurawska Martyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
Kraj wydania
Polska
(42)
Język
polski
(41)
Odbiorca
Lekarze
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Psycholodzy
(1)
Psychoterapeuci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(2140)
Rodzina
(1258)
Przyjaźń
(1200)
Miłość
(988)
Tajemnica
(984)
Dietetyka
(-)
Relacje międzyludzkie
(871)
II wojna światowa (1939-1945)
(652)
Śledztwo i dochodzenie
(610)
Zabójstwo
(601)
Rodzeństwo
(481)
Sekrety rodzinne
(479)
Zwierzęta
(449)
Dzieci
(447)
Policjanci
(439)
Małżeństwo
(424)
Trudne sytuacje życiowe
(422)
Uczucia
(419)
Nastolatki
(413)
Osoby zaginione
(366)
Dziewczęta
(359)
Relacja romantyczna
(350)
Magia
(327)
Arystokracja
(326)
Żydzi
(323)
Życie codzienne
(322)
Ludzie a zwierzęta
(308)
Wybory życiowe
(307)
Matki i córki
(268)
Dziennikarze
(265)
Boże Narodzenie
(260)
Uprowadzenie
(252)
Podróże
(236)
Psy
(236)
Przestępczość zorganizowana
(232)
Władcy
(232)
Poszukiwania zaginionych
(229)
Uczniowie
(218)
Koty
(214)
Polacy za granicą
(214)
Wakacje
(211)
Pisarze polscy
(210)
Seryjni zabójcy
(199)
Prywatni detektywi
(186)
Dziadkowie i wnuki
(185)
Ojcowie i córki
(183)
Chłopcy
(181)
Zakochanie
(177)
Zemsta
(176)
Spisek
(172)
Lekarze
(165)
Politycy
(158)
Fantastyka
(147)
Marzenia
(145)
Pisarze
(144)
Polityka
(139)
Dziecko
(138)
Więźniowie obozów
(137)
Żołnierze
(135)
Wychowanie w rodzinie
(132)
Duchowieństwo katolickie
(131)
Ludzie bogaci
(131)
Mężczyzna
(131)
Władza
(130)
Szpiegostwo
(128)
Aktorzy polscy
(126)
Wojna 1939-1945 r.
(125)
Dojrzewanie
(124)
Samotność
(124)
Trauma
(123)
Wsie
(123)
Zdrada
(122)
PRL
(121)
Śmierć
(119)
Holokaust
(118)
Kłamstwo
(118)
Polacy
(117)
Pomaganie
(117)
Zabójstwo seryjne
(115)
Samorealizacja
(114)
Szlachta
(113)
Spadek
(112)
Policja
(111)
Opieka nad zwierzętami
(110)
Wojsko
(110)
Nazizm
(107)
Studenci
(107)
Wojna
(107)
Historia
(106)
Książęta i księżne
(106)
Las
(106)
Powieść amerykańska
(106)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(104)
Ojcowie i synowie
(104)
Prowincja
(103)
Przeprowadzka
(103)
Postawy
(102)
Przedszkolaki
(102)
Rody
(101)
Szczęście
(101)
Terroryzm
(101)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Gatunek
Poradnik
(14)
Poradniki
(11)
Przepisy kulinarne
(11)
Wydawnictwa popularne
(4)
Książka kucharska
(3)
Opracowanie
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Biografia
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(17)
Kulinaria
(9)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rozwój osobisty
(1)
42 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Każdy, kto próbował zrzucić zbędne kilogramywie, że to niełatwa sprawa. Na każdym kroku czyhają jakieś pokusy, zmiana diety powoduje przykre efekty uboczne, a wskazówka wagi nie chce spektakularnie polecieć w dół. Mamy wówczas trzy wyjścia: : zrezygnować z odchudzania, katować się paskudną dietą i być wiecznie nieszczęśliwym albo zacząć wreszcie słuchać własnego organizmu i zaakceptować jego potrzeby. Do wybrania tej trzeciej opcji zachęcają autorki niniejszej książki. Obie przekonują, że osiągnięcie trwałego efektu wynika z autentycznej troski o własne ciało i własny umysł. Odpędzanie negatywnych myśli, praktykowanie afirmacji i rozsądne podejście do kwestii utraty wagi to połowa sukcesu. Drugą połową jest stosowanie diety odpowiedniej dla konkretnej grupy krwi w celu zapewnienia optymalnego wykorzystania składników odżywczych i zachowania równowagi kwasowo-zasadowej. Oprócz wyjaśnień dotyczących kwestii zdrowotnych znajdziesz tu mnóstwo zdrowych przepisów kulinarnych, dostosowanych do potrzeb ludzi o różnych grupach krwi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Istnieją cztery grupy krwi, a co za tym idzie - cztery style życia. Dieta zgodna z grupą krwi jest sposobem na poszukiwanie właściwego sposobu odżywiania. To właśnie grupa krwi jest jednym z głównych czynników wpływających na Twój bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką spalasz kalorie, oraz na reakcje na stres. Jedz i żyj zgodnie z tym, kim jesteś! Książka zawiera zestawienia produktów oraz wskazówki dla posiadaczy poszczególnych grup krwi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/532 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia. 1 / [aut. Sa'eed Bawa et al.]. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 227 s. : il. ; 24 cm.
Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych. Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych. (http://medbook.com.pl/ksiazka/pokaz/id/8403/tytul/dietoterapia-1-bawa-gajewska-kozlowska-lange-myszkowska-ryciak-wlodarek-sggw)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61/331 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znana dziennikarka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w stacji TVN Style, pewnego dnia postanowiła cudnie schudnąć. O swojej walce z nadprogramowymi kilogramami systematycznie opowiadała w programie "Dzień Dobry TVN". Pożegnanie z pulpetem nie przyszło łatwo. Kasia musiała się nieźle namęczyć, by osiągnąć upragnioną wagę. Jak jej się to udało? Poprzez zdrowe, mądre odchudzanie, dietę opartą na ogólnodostepnych i tanich produktach oraz rozsądne ćwiczenia. Jeśli należysz do osób, którym kilogramy wymknęły się spod kontroli, dzięki książce "Żegnaj, pulpecie" dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 236, [3] s. ; 24 cm.
Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak:: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych. ()
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61/330 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Aktualnie uważa się, że około 30% wszystkich nowotworów ma związek z niewłaściwymi zwyczajami dietetycznymi, z jednej strony z niedoborem czynników antyoksydacyjnych, z drugiej - z toksycznością i rakotwórczym działaniem konserwantów dodawanych do przetworzonej żywności. Niniejsza publikacja jest skierowana przede wszystkim do osób chorujących na nowotwory i ich rodzin, które często pytają lekarzy hematologów lub onkologów, czy ze swojej strony mogą uzupełnić konwencjonalne postępowanie terapeutyczne, m.in. poprzez odpowiednią dietę czy zmianę zwyczajów żywieniowych. Toteż czy we współczesnej medycynie (zwłaszcza onkoogii) prozdrowotne zwyczaje żywieniowe mogą mieć wpływ na prewencję, na wyniki leczenia chorujących lub na jakość życia osób, które przebyły tą ciężką chorobę, jaką jest nowotwór? Odpowiedź brzmi: tak. Właściwe odżywianie może zmniejszyć ryzyko zachorowania, zarówno wówczas, gdy nie stosuje się jeszcze terapii przeciwnowotworowej, jak i po jej zakończeniu. Zamieszczone w książce informacje pozostają w zgodzie z koncepcją holistycznego podejścia do człowieka i medycyny. Zastosowanie ich w praktyce może przyczynić się do zmniejszenia zapadalności na nowotwory, do poprawy wskaźników wyleczalności i jakości życia chorych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. przytyt. nazwa wydawcy oryg.: Elsevier Masson.
S. red.: W wyd. pol. zostały wykorzystane teksty redagowane przez Danutę Gajewską.
Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić Celem tej książki jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób - szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia. Drugie wydanie wzbogacone jest o dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym. (http://www.empik.com/60-zalecen-dietetycznych-w-wybranych-stanach-chorobowych-chevallier-laurent,p1119608013,ksiazka-p)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/376 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie 4, rozszerzone i uaktualnione - 6 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2019. - 658 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 645-647.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych ; aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami ; omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/488 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koniec z terrorem diet! Czy pomyślałaś kiedyś, dlaczego my, kobiety, katujemy się dietami, przy okazji rujnując swoje zdrowie i radość życia? Jeszcze nie? W takim razie ta książka jest dla Ciebie - wraz z ekspertami - dietetykiem, psychologiem oraz lekarzem ginekologiem wskażę Ci w niej smaczną i zdrową drogę do sukcesu bez ciągłego odchudzania i odmawiania sobie tego, co lubisz. Poznasz nowy sposób odżywiania, który raz na zawsze pozwoli Ci cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym zdrowiem. A przede wszystkim zaczniesz myśleć o sobie - bo przecież nie schudniesz, jeśli najpierw nie pokochasz siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej: hashimoto, cukrzyca typu I, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów.
Poradnik dla osób zmagających się z chorobą autoimmunologiczną oraz dla wszystkich, którzy poszukują przyczyn swego złego samopoczucia i podejrzewają, że mogą cierpieć na chorobę z autoagresji. Napisany przez dietetyczki kliniczne, które same zmagają się ze schorzeniami autoimmunologicznymi. Pomoże ustabilizować parametry i uzyskać stan remisji. Odpowiada na pytania: - Czym są choroby autoimmunologiczne? - Jakie są ich przyczyny i objawy? - Jakie badania warto wykonać, chorując lub podejrzewając u siebie takie schorzenie? - Jak wspomagać powrót do zdrowia? - Jaką dietę i suplementację warto stosować? - Czy gluten naprawdę szkodzi? - Jaki wpływ na chorobę autoimmunologiczną mają jelita? - Jaka aktywność fizyczna jest zalecana dla osób chorych?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Drop 10 diet" 2012.
Dieta zrzuć 5 kilo (i więcej) zawiera: 101 szybkich, smacznych śniadań, obiadów, przekąsek i kolacji. Wybierajmy, to co lubimy. Każdy posiłek lub przekąska zawiera przynajmniej jeden superprodukt i zaspokaja apetyt ; 40 pysznych rodzinnych przepisów na potrawy, które przygotuje nawet kucharski nowicjusz ; 1400 dodatkowych "darmowych kalorii" każdego tygodnia, żeby cieszyć się "dietetycznymi" posiłkami. Przepuszczajmy darmowe kalorie na codzienne hulanki (lody!) albo oszczędzajmy je na większe okazje ; 8 ćwiczeń, które można wykonywać w domu albo w siłowni, żeby zwiększyć swój metabolizm i przyspieszyć chudnięcie ; Inspirujące historie opowiadane przez kobiety, które pozbyły się nadwagi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego. Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnika.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale także stanowi silny przewiutleniacz zapobiegający procesom starzenia. Natomiast beta-karoten - czyli prowitamina A - wspomaga wzrok i przyspiesza opalanie. Dowiedz się, jak różne witaminy wpływaja na nasze zdrowie i urodę oraz w jakich występują pokarmach W naszej książce, w działach poświęconych poszczególnym witaminom, znajdzesz opisy ich właściwości i zastosowanie, a także przepisy na pyszne dania z obfitujących w nie składników. [Z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/98 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Piękna skóra nie jest zarezerwowana tylko dla wybranych! „Skóra pełna blasku” to 28-dniowy program, który może być uzupełnieniem stosowanego do tej pory planu dbania o skórę lub szybkim sposobem na jej odmłodzenie, regenerację, wygładzenie i nadanie blasku poprzez dostarczenie składników odżywczych. Dlaczego 28 dni? Tak długo zajmuje organizmowi produkcja nowych komórek skóry: szczególnie w jej głębszych warstwach. Dodatkowo, według najnowszych doniesień ze świata nauki, potrzebujemy 21 dni, aby wyrobić sobie nawyk – czwarty tydzień tego programu ma umocnić zdrowe przyzwyczajenia, na które pracowałaś przez poprzednie 3 tygodnie. Jak to działa? Plan odżywiania opisany w książce został opracowany tak, by przyspieszyć metabolizm, oczyścić organizm, nawodnić go od środka i dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do oczyszczenia, regeneracji, nawilżenia, wygładzenia i odnowienia skóry całego ciała. W programie znalazły się też przydatne wskazówki, dzięki którym z łatwością wdrożysz do codziennych rytuałów metody zapobiegające starzeniu się skóry...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/358 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czternaście sposobów na to, by uporać się z przykrymi skutkami współczesnego stylu życia. Odkryj, w jaki sposób można wzmocnić ciało poprzez kuracje oczyszczające i skuteczne wykorzystanie naturalnych sił obronnych organizmu. Dzięki prostym receptom zawartym w tej książce, ćwiczeniom i poradom dotyczącym zdrowego stylu życia opisanym krok po kroku, oczyszczanie organizmu będzie procesem łatwym i przyjemnym. (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/204819/detoks-jak-oczyscic-organizm)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi. AGATA GŁYDA – psycholog, certyfikowana psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, specjalistka psychodietetyki, a także doświadczona terapeutka indywidualna i grupowa. Jest autorką bloga psycholognadiecie.pl oraz promotorką racjonalnego podejścia do diety. Jej misja to pomaganie kobietom „w osiągnięciu równowagi, a nie najniższej wagi”. „Książka stanowi zgrabne podsumowanie idei, które biorąc pod uwagę aktualną wiedzę z psychologii, są kluczowe dla kształtowania zdrowej relacji z jedzeniem. W sposób pełny lekkości i empatii autorka przekazuje tu ogrom merytorycznych treści, moim zdaniem bardzo potrzebnych osobom, które chcą odzyskać kontrolę nad odżywianiem oraz zadowolenie z własnego ciała i z siebie”. (dr Anna Januszewicz – psycholog, specjalistka psychodietetyki, prezeska Towarzystwa Psychodietetyki; Instytut Psychodietetyki) (https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4963499/rownowaga-jak-ogarnac-diete-i-odzyskac-spokoj)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mądre odchudzanie / Jadwiga Górnicka. - Janki k. Warszawy : Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2014. - 118 s. : il. kolor. ; 24 cm.
(Receptury Natury)
Jeśli chciałabyś schudnąć, utrzymać swoją nową sylwetkę i uchronić się przed efektem jo-jo, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie! Przejrzyście omówione zasady zdrowego odżywiania mają swe odzwierciedlenie w wielości zawartych tu przepisów. Diety jednak nie są jedynym, poruszanym w tej książce aspektem. Nie jest tajemnicą, że współistotny odżywianiu jest ruch. Kompleksowe programy ćwiczeń odchudzająco-wzmiacniających i wskazówki dotyczące pielęgnacji ciała podczas odchudzania wzbogacają i uzupełniają to kompendium. Zdrowy tryb życia, promowany przez jego autorkę, coraz powszechniej powraca do łask. Dr Jadwiga Górnicka znana jest z odnoszenia się do metod i środków naturalnych. Jej sprzymierzeńcami w działaniu są np. zioła, produkty pszczele, oleje czy glinka, a proponowane przez nią zabiegi to m.in. masaż shiatsu i akupresura.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera przepisy kulinarne.
Orzechy wspomagają odchudzanie. Owoce i warzywa pomagają wyleczyć nowotwory i zwiększają gęstość kości. Ziarna zapewniają optymalny poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Tłuszcze obniżają ciśnienie i wspomagają pracę umysłu. Natura dostarcza nam wielu niezwykle różnorodnych produktów żywnościowych, które oprócz wartości smakowych, niosą ze sobą unikalne korzyści zdrowotne. Niniejszy poradnik autorstwa Davida Grotto, wiodącego specjalisty do spraw żywienia, przedstawia zbiór takich niezwykłych produktów, a wszystkie one stanowią dowód na to, że to, co smaczne, może być też zdrowe. W opisie każdego produktu zawarto jego historię, pochodzenie, korzyści lecznicze, a także dowody naukowe, wskazówki dotyczące przygotowania oraz przechowywania i wreszcie doskonały przepis prosto od uznanego szefa kuchni lub dietetyka. Czytelnicy powinni nastawić się na obudzenie kubków smakowych, zrzucenie paru kilogramów i uczucie, że oto wreszcie rozpoczął się proces uzdrawiania organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spokojnie, to tylko rozszerzenie diety! / Małgorzata Jackowska. - Warszawa : Mamania, copyright 2022. - 220, [4] strony : ilustracje ; 22 cm.
Kiedy niemowlęciu przestaje już wystarczać mleko, w głowach rodziców pojawia się mnóstwo pytań: co podać na początku? czy kolejność ma znaczenie? o co chodzi z tym glutenem? czy dziecko może nie jeść mięsa? co robić, kiedy nie chce jeść? Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyki oferuje nowoczesny i rzetelny poradnik po rozszerzaniu diety, w którym odpowiada na wszelkie możliwe pytania i rozwiewa wątpliwości. To rzetelna i uspokajająca pomoc dla wszystkich rodziców. Autorka wyjaśnia: czym się różni BLW od tradycyjnego sposobu rozszerzania diety, czy diety eliminacyjne mają sens, jak długo podawać mleko, czy specjalna żywność dla dzieci jest potrzebna, jakie sprzęty i gadżety faktycznie się przydają. Pełna opartych na wiedzy naukowej wskazówek i porad, książka stanowi nieocenione źródło rzetelnych informacji o żywieniu niemowląt i małych dzieci. Przykłady jadłospisy wraz z przepisami pomogą skomponować menu dla całej rodziny i stanowią dobre źródło inspiracji w kuchni. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej