Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(155)
Forma i typ
Książki
(150)
Poradniki i przewodniki
(138)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Czasopisma
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(144)
wypożyczone
(19)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(117)
Czytelnia Główna
(23)
Oddział dla Dzieci
(11)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(7)
Filia nr 4 Wypożyczalnia
(7)
Autor
Guziak Maria Goretti
(12)
Pustelnik Anastazja
(6)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(5)
Makarowska Magdalena
(4)
Nowak Zbigniew Tomasz
(4)
Okrasa Karol (1978- )
(4)
Jakubowski Szymon (1981- )
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Bednarczuk Wanda
(2)
Chorążyczewska Tamara
(2)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Glińska Irena
(2)
Gwis Asia
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Jas-Baran Marta
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Puzio Małgorzata
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Winckiewicz Robert
(2)
Wnęk Barbara (tłumacz)
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Ładocha Daria
(2)
Łowicka Salomea
(2)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bakoń Beata
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bartosik Marek
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bernat Joanna Barbara (1986- )
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brodnicki Pascal (1976- ). Pascal kontra Okrasa
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Calbom Cherie
(1)
Calimieris Dorothy
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Christianson Alan
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Ciężadło Hanka
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cook Lulu
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Davidsson Ulrika (1971- )
(1)
Davy Anoushka
(1)
Dumas Roy Sandrine (1969- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dusy Tanja
(1)
Duława Michał
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Fammartino Abby
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne Inspiracje
(1)
Górecka Dominika
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Haroutunian Arto der (1940-1987)
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Högström Justyna
(1)
Ingels Darin
(1)
Iwańska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Jankowska Anna (kulinaria)
(1)
Jarczok Aleksandra
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Kacperski Ernest
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kapała Aleksandra (onkolog)
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kordyl Marta
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Kuligowska-Dudek Barbara
(1)
Laughin Andrew
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(49)
2010 - 2019
(104)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(148)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(153)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(152)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(6)
Chorzy
(2)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Gospodynie
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(18)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(28)
Potrawy dietetyczne
(22)
Zdrowe żywienie
(16)
Leczenie dietą
(11)
Choroba Hashimoto
(10)
Dietetyka
(9)
Kuchnia polska
(8)
Potrawy dla dzieci
(8)
Warzywa
(8)
Kucharstwo
(6)
Owoce
(6)
Przetwory owocowo-warzywne
(6)
Zdrowy styl życia
(6)
Żywienie chorych
(6)
Dieta oczyszczająca
(5)
Odżywianie
(5)
Potrawy
(5)
Choroby układu pokarmowego
(4)
Ciasta
(4)
Dieta odchudzająca
(4)
Insulinooporność
(4)
Jelita
(4)
Koktajle
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Ajurweda
(3)
Alergia pokarmowa
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Gotowanie
(3)
Grzyby
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Makaron
(3)
Niemowlę
(3)
Pieczywo
(3)
Potrawy świąteczne
(3)
Wędliny
(3)
Wędzarnictwo
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Cukrzyca
(2)
Cukrzycy
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Ekologia
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Holokaust
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kulinaria
(2)
Leczenie
(2)
Likiery
(2)
Lotnictwo
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odchudzanie
(2)
Osobliwości
(2)
Otyłość brzuszna
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Probiotyki
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Smoothies
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Weganizm
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zapalenie
(2)
Żydzi
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
2 Dywizja Strzelców Pieszych (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie)
(1)
Alergia
(1)
Alergicy
(1)
Allerhand, Maurycy (1868-1942)
(1)
Apostolidis, Piotr (1979- )
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Banasiewicz, Franciszek (1884-1954)
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Brzuch
(1)
Chełmecki, Marian (1916-1988)
(1)
Chleb
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby ginekologiczne
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby żołądka
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cinkciarze
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Czekolada
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1801-1900
(4)
1901-2000
(4)
1945-1989
(4)
1989-2000
(4)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1901-1914
(3)
1914-1918
(3)
1918-1939
(3)
1939-1945
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
2001
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Galicja (kraina historyczna)
(3)
Jasło (woj. podkarpackie)
(3)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(3)
Babica (woj. podkarpackie)
(2)
Jasionka (woj. podkarpackie, pow. Rzeszów)
(2)
Lubaczów (woj. podkarpackie)
(2)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(2)
Sanok (woj. podkarpackie)
(2)
Szwajcaria
(2)
Ustrzyki Dolne (woj. podkarpackie)
(2)
Województwo podkarpackie
(2)
Łańcut (woj. podkarpackie)
(2)
Baligród (woj. podkarpackie)
(1)
Bieszczady
(1)
Bircza (woj. podkarpackie)
(1)
Bóbrka (woj. podkarpackie)
(1)
Czudec (woj. podkarpackie)
(1)
Dębica (woj. podkarpackie)
(1)
Gruzja
(1)
Komańcza (woj. podkarpackie )
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Małopolska
(1)
Nisko (woj. podkarpackie)
(1)
Nowosielce (woj. podkarpackie, pow. Sanok)
(1)
Rudnik nad Sanem (woj. podkarpackie, pow. niżański, gm. Rudnik nad Sanem)
(1)
Solina (woj. podkarpackie)
(1)
Szymbark (woj. małopolskie)
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie)
(1)
Westerplatte (Gdańsk ; część miasta)
(1)
Wola Michowa (woj. podkarpackie)
(1)
Zabierzów (woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Zabierzów)
(1)
Zagórz (woj. podkarpackie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(75)
Książka kucharska
(71)
Przepisy kulinarne
(71)
Publikacja bogato ilustrowana
(65)
Opracowanie
(7)
Jadłospis
(3)
Biografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Autobiografia
(1)
Czasopismo historyczne
(1)
Fantastyka
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1780)
Socjologia i społeczeństwo
(568)
Medycyna i zdrowie
(520)
Edukacja i pedagogika
(506)
Psychologia
(416)
Kulinaria
(155)
Religia i duchowość
(308)
Kultura i sztuka
(299)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(283)
Literaturoznawstwo
(252)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(238)
Podróże i turystyka
(232)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(217)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(199)
Rozwój osobisty
(185)
Biologia
(179)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(129)
Kultura fizyczna i sport
(114)
Hobby i czas wolny
(105)
Etnologia i antropologia kulturowa
(95)
Styl życia, moda i uroda
(75)
Geografia i nauki o Ziemi
(62)
Fizyka i astronomia
(49)
Językoznawstwo
(47)
Inżynieria i technika
(46)
Nauka i badania
(43)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(42)
Zarządzanie i marketing
(42)
Filozofia i etyka
(40)
Ochrona środowiska
(40)
Informatyka i technologie informacyjne
(39)
Media i komunikacja społeczna
(36)
Rolnictwo i leśnictwo
(31)
Praca, kariera, pieniądze
(30)
Architektura i budownictwo
(26)
Transport i logistyka
(22)
Chemia
(20)
Dom i ogród
(20)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(18)
Matematyka
(14)
Archeologia
(7)
Styl życia, moda, uroda
(6)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(2)
1901-2000
(1)
1939-1945
(1)
Browne, Hablot Knight
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Fizyka
(1)
Geografia
(1)
Kultura fizyczna i Sport
(1)
Podróże i tyrystyka
(1)
Projektowanie mody
(1)
Romans
(1)
Samorealizacja
(1)
155 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4/9) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2007. - 528 stron : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce: Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu.
1001 przepisów - dania na każdą okazję, na co dzień i od święta; na pewno wybierzesz coś dla siebie i Twojej rodziny. 1001 ilustracji - każda potrawa przedstawiona na pięknej fotografii; zobaczysz jak wyglądają gotowe przysmaki...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4 Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64-F4/16 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Fakt Radzi ; nr 1/2019)
Na okładce podtytuł: potrawy z jajek, i białej kiełbasy, żurki, mięsa pieczone, babki, serniki. Na okładce: 86 świątecznych przepisów.
Na wielkanocnym stole królują jajka i pieczone mięsa. Ale nie niepodzielnie, są przecież jeszcze biała kiełbasa, żurek, pasztety, galarety, babki, mazurki... Każde z dań na uroczyste śniadanie czy wystawny obiad można przyrządzić w sposób tradycyjny lub bardziej nowoczesny. Który wolisz? Nie musisz wybierać. Przepisy na wielkanocne smakołyki znajdą u nas zarówno zwolennicy tradycji, jak i nowoczesności. Wszystkie pyszne! A więc do dzieła. Wiosna i radość z rodzinnego spotkania zaostrzają apetyt. Wesołego Alleluja!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Fakt ; nr 2/2017)
Najlepsze sprawdzone przepisy na Wielkanoc.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
Tytuł oryginału: "Das GroßeWimmel-Kochbuch mit Rezepten für alle Jahreszeiten" 2014.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce Uczta dla maluszka znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także przepisy na smaczne posiłki dla najmłodszych - od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 6. roku życia. [Wydawnictwo Zwierciadło, 2018].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [www.azymut.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje kolorowe, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowe Zdrowie)
Tytuł oryginału: The juice's lady anti-inflammation diet.
Bolą cię mięśnie? Odczuwasz zmęczenie? Masz problemy z nadwagą? Cherie Calbom, autorka bestsellerów na temat zdrowego odżywiania, dowodzi, że odpowiada za to przewlekły stan zapalny. Zmiana diety może przynieść natychmiastową ulgę. Autorka na podstawie wieloletniego doświadczenia opracowała takądietę. O jej skuteczności przekonało się wiele osób, które dzięki niej odzyskało radość życia. Ten bogato ilustrowany poradnik zawiera kompletny program postępowania w przewlekłych stanach zapalnych, odpowiadających za codzienne dolegliwości. Zawiera ponad 75 przepisów na zdrowe posiłki, które pomogą wyeliminować wiele schorzeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete anti-inflamatory diet for beginners : a no stress meal plan with easy recipes to heal the immune system.
W książce znajdziesz plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny (w tym podwyższony cholesterol), alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność. Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania zwalczą stan zapalny i choroby. Zadbasz o zdrowe odżywianie i mikrobiom. Posiłki są tak skomponowane, że równie dobrze smakują po odgrzaniu. Będziesz gotować na kilka dni i unikniesz zbędnego stresu. Wprowadzające te smakowite dania do swojej kuchni – pyszne sałatki, dania główne i desery – ani się obejrzysz, gdy zauważysz u siebie wzrost energii. Przepisy uwzględniają też potrzeby alergików i osób z nadwrażliwością na gluten.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The thyroid reset diet :reverse hypothyroidism and hashimoto's symptoms with a proven iodine-balancong plan.
Choroby tarczycy i stany zapalne - jak zmagać się z plagą chorób naszych czasów Według WHO choroby tarczycy to już plaga cywilizacyjna. Statystycznie nawet 4% ludzi na świecie może chorować na niedoczynność tarczycy, w tym również na Hashimoto. Według najnowszych szacunków w Polsce problemy z funkcjonowaniem tego gruczołu może mieć co piąty mieszkaniec. Osoby cierpiące na choroby tarczycy zmagają się z objawami, takimi jak: zmęczenie, zmiany nastroju, przyrost masy ciała, choroby skóry i wypadanie włosów. Niejednokrotnie, aby poczuć się lepiej, pacjenci próbują wszystkiego - leków, suplementów i modyfikacji diety. Dzięki temu poradnikowi poznasz terapię, przeciwzapalną dietę na uzdrowienie tarczycy, która może ci naprawdę pomóc. Znajdziesz tu nową drogę opartą na zdrowym odżywianiu i medycynie naturalnej. Niezależnie od tego, jak długo zmagasz się z chorobą tarczycy, nie poddawaj się. Możesz poczuć się lepiej i odzyskać zdrowie. Rozwiązaniem jest kompletna dieta na uzdrowienie tarczycy i objawy Hashimoto.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/569 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hipercholesterolemia : styl życia, dieta, leczenie / Aleksandra Cichocka. - Wydanie uaktualnione i rozszerzone. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk, 2022. - 136 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówiono: Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych. Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych. Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie. Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki: omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych. Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania. Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/611 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2 / [Aleksandra Cichocka]. - Warszawa : Medyk, copyright 2018. - 96, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
U dołu okładki: Jadłospisy i smacze przepisy z uwzględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.
Na czwartej stronie okładki: Materiał opracowany na podstawie książki "Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych" tejże autorki.
Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów ? ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/109 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Survival dla alergików (i ich rodzin) / Hanka Ciężadło. - Kraków : Mando - Wydawnictwo WAM, 2018. - 265, [7] stron : fotografie ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: 100 przepisów bez glutenu, bez cukru, bez nabiału.
Bez glutenu. Bez cukru. Bez nabiału*. Znacie to? Jeśli nie, to macie wyjątkowe szczęście - albo wszystko jeszcze przed wami. Hanka Ciężadło - mama bliźniaków z dietetycznym wyrokiem - idzie w swojej kuchni na wojnę: udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń, a dieta nie ma absolutnie nic wspólnego z nudą. To survival. Będzie się działo! Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego? Jak - bez ofiar w ludziach - przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty? Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy? W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61-F2/12 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dietetyk Radzi)
Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by pierwsze 12 miesięcy życia dziecka upłynęło smacznie i zdrowo! Droga Mamo, drogi Tato! Z doświadczenia wiemy, jak wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowlęcia mają rodzice. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małe dziecko może jeść orzechy i truskawki? A jeśli tak, to kiedy? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada? Nie dajcie się zwariować! Polegajcie na swojej intuicji, a przede wszystkim wsłuchajcie się w potrzeby Waszego dziecka. Przyda się Wam też porządna porcja wiedzy oraz inspiracje, co i jak gotować to wszystko znajdziecie w tym poradniku napisanym przez doświadczone dietetyczki! Książka zawiera: Ponad 120 sprawdzonych przepisów i inspiracji na pyszne śniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka. Najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowym rozszerzaniu diety dziecka w 1. roku życia. Najnowsze informacje o karmieniu piersią i karmieniu sztucznym. Iformacje o responsive feeding. Rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produkty alergizujące, soki; jak często karmić dziecko; jaką porcję podawać; jak rozpoznać, czy dziecko się najadło. Plus i minusy gotowych dań w słoiczkach oraz przygotowywanych samodzielnie. Informacje na temat BLW i diety wegeteriańskiej u dziecka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego. Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnika.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej": odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niepłodność - za tym jednym pojęciem kryje się wiele problemów i schorzeń, na które medycyna nie zawsze ma odpowiedz. Szczęśliwie z pomocą przychodzi nam sama Natura. W swojej najnowszej książce dr Ewa Dąbrowska wskazuje, że niewłaściwa dieta może być przyczyną trudności z poczęciem dziecka. Wyjaśnia też, w jaki sposób post uruchamia samoleczące procesy kluczowe dla odzyskania płodności. Endometrioza, PCOS, Hashimoto, torbiele jajników czy obniżona liczba i niska ruchliwość plemników nie muszą już stać na drodze do Waszego szczęścia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/580 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego. Źródło: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64-F4/11 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści oraz pomagają oswoić się z nielubianymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/N-35 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej