Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(22)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(3)
Proza
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(8)
Czytelnia Główna
(8)
Oddział dla Dzieci
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(4)
Autor
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Mazur Patrycja
(2)
Tomczewska Joanna
(2)
Andrasik Roman
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Biernacka Matylda
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bosacka Katarzyna. Czy wiesz, co jesz?
(1)
Błotnicka Agnieszka. Kiedy zegar wybije dziesiątą
(1)
Cabrera Infante G. (1929-2005). Moja wina, bo tańczyłem cza-czę
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cegielski Tadeusz (1948- ). Morderstwo w Alei Róż
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
DiNicolantonio James
(1)
Dukaj Jacek (1974- ). Lód
(1)
Evans Richard Paul (1962- ). Stokrotki w śniegu
(1)
Fisher Catherine (1957- ). Więzień Incarceron
(1)
Fung Jason
(1)
Głowińska Anita
(1)
Hugo-Bader Jacek (1957- ). W rajskiej dolinie wśród zielska
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Jodko-Kula Elżbieta (1959- ). Karina
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Leśniak Tomasz Lew (1977- )
(1)
Lisak Agnieszka (1973- )
(1)
Loberg Kristin
(1)
Majcher Sylwia. Autor
(1)
Maleszka Andrzej (1955- ). Tajemnica mostu
(1)
Masley Steven
(1)
Michota-Katulska Ewa
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Modrzyk Ariel (1985- )
(1)
Moers Walter (1957- ). Miasto Śniących Książek
(1)
Molski Marcin
(1)
Morawska Olga. Od początku do końca
(1)
Morawski Piotr (1976-2009)
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Ostapowicz Anna
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Perlmutter David (1954- )
(1)
Pilipiuk Andrzej (1974- ). Dziedziczki
(1)
Reda Anna
(1)
Ross Tony (1938- )
(1)
Sapała Marta
(1)
Siemienski Martin
(1)
Siemieński Christopher
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Simon Francesca (1955- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
St. John Lauren (1966- ). Biała żyrafa
(1)
Sumińska Dorota (1957- ). Zwierz w łóżku
(1)
Szafrańska-Brandt Marta
(1)
Szczurek Józef. Henryk Ruszczyc we wspomnieniach
(1)
Wachowicz-Makowska Jolanta (1943- ). Czas nadziei
(1)
Wum Nina
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Zamoyski Adam (1949- ). Paderewski
(1)
Zegan Magdalena
(1)
Zielińska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(16)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
Dzieci
(3)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(1)
Dietetycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Kobieta
(2140)
Rodzina
(1258)
Przyjaźń
(1200)
Miłość
(988)
Tajemnica
(984)
Żywność
(-)
Relacje międzyludzkie
(871)
II wojna światowa (1939-1945)
(652)
Śledztwo i dochodzenie
(610)
Zabójstwo
(601)
Rodzeństwo
(481)
Sekrety rodzinne
(479)
Zwierzęta
(449)
Dzieci
(447)
Policjanci
(439)
Małżeństwo
(424)
Trudne sytuacje życiowe
(422)
Uczucia
(419)
Nastolatki
(413)
Osoby zaginione
(366)
Dziewczęta
(359)
Relacja romantyczna
(350)
Magia
(327)
Arystokracja
(326)
Żydzi
(323)
Życie codzienne
(322)
Ludzie a zwierzęta
(308)
Wybory życiowe
(307)
Matki i córki
(268)
Dziennikarze
(265)
Boże Narodzenie
(260)
Uprowadzenie
(252)
Podróże
(236)
Psy
(236)
Przestępczość zorganizowana
(232)
Władcy
(232)
Poszukiwania zaginionych
(229)
Uczniowie
(218)
Koty
(214)
Polacy za granicą
(214)
Wakacje
(211)
Pisarze polscy
(210)
Seryjni zabójcy
(199)
Prywatni detektywi
(186)
Dziadkowie i wnuki
(185)
Ojcowie i córki
(183)
Chłopcy
(181)
Zakochanie
(177)
Zemsta
(176)
Spisek
(172)
Lekarze
(165)
Politycy
(158)
Fantastyka
(147)
Marzenia
(145)
Pisarze
(144)
Polityka
(139)
Dziecko
(138)
Więźniowie obozów
(137)
Żołnierze
(135)
Wychowanie w rodzinie
(132)
Duchowieństwo katolickie
(131)
Ludzie bogaci
(131)
Mężczyzna
(131)
Władza
(130)
Szpiegostwo
(128)
Aktorzy polscy
(126)
Wojna 1939-1945 r.
(125)
Dojrzewanie
(124)
Samotność
(124)
Trauma
(123)
Wsie
(123)
Zdrada
(122)
PRL
(121)
Śmierć
(119)
Holokaust
(118)
Kłamstwo
(118)
Polacy
(117)
Pomaganie
(117)
Zabójstwo seryjne
(115)
Samorealizacja
(114)
Szlachta
(113)
Spadek
(112)
Policja
(111)
Opieka nad zwierzętami
(110)
Wojsko
(110)
Nazizm
(107)
Studenci
(107)
Wojna
(107)
Historia
(106)
Książęta i księżne
(106)
Las
(106)
Powieść amerykańska
(106)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(104)
Ojcowie i synowie
(104)
Prowincja
(103)
Przeprowadzka
(103)
Postawy
(102)
Przedszkolaki
(102)
Rody
(101)
Szczęście
(101)
Terroryzm
(101)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Poradniki
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Poradnik
(2)
Biografie
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Fantastyka
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Książki mówione
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Opowiadanie kubańskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść dziecięca angielska
(1)
Powieść młodzieżowa polska
(1)
Powieść niemiecka
(1)
Powieść polska
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Indeks s.174-175
Zapiekanki dają spore pole do popisu w kuchni. Można je przygotować z rozmaitych składników: mięs, warzyw, serów, makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków, wędlin. Składniki mogą być gotowane, pieczone, czasem nawet surowe. Można je łączyć prawie dowolnie, kierując się swoim smakiem i kulinarną wyobraźnią. Zapiekanki mogą być przygotowane jako danie obiadowe, na kolację i oczywiście na słodko jako deser. Nie wymagają zbyt wiele pracy - można wykazać się prawdziwym talentem i kunsztem kulinarnym i przygotować danie znacznie bardziej wymagające. Niewątpliwą zaletą zapiekanek jest to, że zawsze się udają. Pamiętając o walorach tych dań, przygotowaliśmy dla Państwa książkę pełną wspaniałych pomysłów na łatwe i swojskie, ale i bardziej wykwintne zapiekanki. (z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce tej przedstawiono charakterystykę odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności, chemiczne i biologiczne właściwości witamin, także odżywcze i funkcjonalne cechy masła. Opisano alergeny występujące w surowcach i produktach żywnościowych, a także zaprezentowano najnowsza wiedzę na temat mutagennego, rakotwórczego i przeciwrakotwórczego działania wielu związków zawartych w żywności. Ponadto omówiono interakcje składników żywności oraz wpływ tych oddziaływań na jakość produktów spożywczych. Jest ona adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVN Style "Wiem Co Jem".
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "El hambre" 2014.
Na okł : To, że tylu ludzi ma co jeść każdego dnia - to cud, że tylu nie ma - to podłość. Martin Caparrós.
"Co pięć sekund dziecko poniżej dziesiątego roku życia umiera z głodu na planecie, która obfituje w bogactwa... Jak, do diabła, możemy żyć, wiedząc, że dzieją się takie rzeczy?" - pyta Martin Caparrós i postanawia opowiedzieć o głodzie WSZYSTKO. Odwiedza Niger, Sudan, Indie, Bangladesz i Madagaskar. Widzi umierające z głodu dzieci i bezradne matki, opisuje buszujących na wysypiskach biedaków na przedmieściach Buenos Aires i ofiary śmieciowego jedzenia w Stanach Zjednoczonych. Pytając DLACZEGO o głodzie się milczy - pokazuje, że to nie tylko problem Afryki i Indii, lecz choroba najbardziej rozwiniętych krajów świata. Pytając DLACZEGO współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu - rozmawia z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, lekarzami, pracownikami korporacji i giełdy. Pytając DLACZEGO skala głodu jest tak ogromna - zaskakuje faktami i liczbami. Nie znajduje odpowiedzi, ale widzi jaśniej. Przerywa wstydliwą ciszę. Oburza się i wścieka, krzyczy i oskarża, porusza sumienia i kruszy przekonanie, że nas to nie dotyczy...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The longevity solution : rediscovering centuries-old secrets to a healthy long life.
Autorzy w tej książce opisują wyniki badań nawyków żywieniowych i sekrety długowieczności najdłużej żyjących ludzi na świecie, którzy mieszkają w regionach zwanych niebieskimi strefami. Podają ich za wzór tego, co i jak powinniśmy jeść, aby dłużej żyć i pokonać choroby. Poznasz korzyści wynikające z przerywanego postu, które spowalniają proces starzenia, przy jednoczesnym dbaniu o zdrowe odżywianie i odpowiednią dietę. Dowiesz się, jak oczyścić organizm i odzyskać odporność. Odkryjesz, że sól jest Twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem, w procesie długowieczności. Proste zmiany w diecie pomogą Ci w pokonaniu wielu dolegliwości i odzyskaniu zdrowia w każdym wieku. Przyspieszysz metabolizm, wzmocnisz geny długowieczności i włączysz odchudzanie. Przejmij kontrolę nad zdrowym starzeniem się!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W kuchni / Anita Głowińska. - Wydanie 2023. - Poznań : Media Rodzina, 2023. - [16] stron : ilustracje kolorowe ; 17x17 cm.
(Kicia Kocia i Nunuś)
Opis według okładki
Kicia Kocia zawsze rozbawia i wspaniale umila czas. Dzięki niej, można też wiele się nauczyć. Nunuś, brat Kici Koci, jest jeszcze bardzo mały i wciąż nie rozumie wielu rzeczy. Na szczęście może jednak zawsze liczyć na swoją starszą siostrę, Kicię Kocię. Tym razem bohaterka zabiera Nunusia do kuchni. Czy wspólnie uda im się przygotować pyszny podwieczorek? Nunuś zrobi wszystko, by jak najlepiej sprawdzić się w roli pomocnika starszej siostry. Z tymi uroczymi bohaterami zabawy zawsze jest co niemiara! [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N-16B (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla)
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego - mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak "Supermocni kontra złodzieje zdrowia" chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64-F2/19 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/464 (1 egz.)
Audiobook
DVD
W koszyku
(Czytaki Larix : 20533 - 20551)
19 cyfrowych książek mówionych.
Zawiera również: Czy wiesz, co jesz? : poradnik konsumenta, czyli Na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy / Katarzyna Bosacka, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. Czas nadziei / Jolanta Wachowicz-Makowska. Lód / Jacek Dukaj. Więzień Incarceron / Catherine Fisher. Od początku do końca / Olga i Piotr Morawscy. Zwierz w łóżku / Dorota Sumińska. Kiedy zegar wybije dziesiątą / Agnieszka Błotnicka. Karina / Elżbieta Jodko-Kula. Biała żyrafa / Lauren St John. Paderewski / Adam Zamoyski. Moja wina, bo tańczyłem cza-czę / Guillermo Cabrera Infante. Miasto Śniących Książek : powieść z Camonii autorstwa Hildegunsta Rzeźbiarza Mitów / Walter Moers.Henryk Ruszczyc we wspomnieniach / Józef Szczurek. Tajemnica mostu / Andrzej Maleszka. W rajskiej dolinie wśród zielska / Jacek Hugo-Bader. Stokrotki w śniegu / Richard Paul Evans. Dziedziczki / Andrzej Pilipiuk. Morderstwo w Alei Róż / Tadeusz Cegielski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 28. czytak (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Sp. z o.o., 2020. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam sobie)
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? Składam słowa, pierwszy poziom serii „Czytam sobie”, to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania. Ilustracje najlepszych polskich twórców są harmonijnym uzupełnieniem czytanego tekstu. Forma książek zgodna jest z zaleceniami metodyków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/N-4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowy mózg to najnowsza książka dr. Stevena Masleya, autora bestsellerowych poradników medycznych. Tym razem Masley skupia się na tym, jakie skutki dla naszego mózgu ma podwyższony poziom cukru we krwi – od zaburzeń funkcji poznawczych do utraty pamięci. Współczesne dieta i styl życia sprawiają, że z roku na rok wzrasta liczba chorych na cukrzycę oraz osób zagrożonych demencją. Obydwa te problemy są ze sobą ściśle powiązane – ich występowanie to skutek wyborów życiowych, które prowadzą do zwiększenia odporności na insulinę. Wykorzystując najnowsze wyniki badań oraz lata doświadczeń z pacjentami, Steven Masley opracował program, który wskaże drogę do odzyskania kontroli nad własnym organizmem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/449 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przywiązujesz wagę do tego, co jesz i czym karmisz bliskich? Niejednokrotnie zastanawiałeś się, jak unikać niepożądanych, czy wręcz szkodliwych substancji w artykułach spożywczych dostępnych na rynku? Koniecznie przeczytaj tę książkę! Dzięki autorkom, dyplomowanym specjalistkom żywieniowym, dowiesz się m.in. dlaczego cukier to najpowszechniejszy narkotyk, jakie konserwanty występują w jedzeniu czy gdzie szukać warzyw i owoców bez herbicydów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przywiązujesz wagę do tego, co jesz i czym karmisz bliskich? Niejednokrotnie zastanawiałeś się, jak unikać niepożądanych czy wręcz szkodliwych substancji w artykułach spożywczych dostępnych na rynku? Z naszej książki dowiesz się m.in., dlaczego cukier to najpowszechniejszy narkotyk, jakie konserwanty występują w jedzeniu czy gdzie szukać warzyw i owoców bez herbicydów oraz mięsa bez sterydów. Po lekturze tego poradnika bez trudu będziesz wybierał zdrowe, pozbawione chemii produkty i gotował domowe posiłki w zgodzie z naturą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności: Skala marnowania żywności Konsekwencje marnowania żywności Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta Sposoby ograniczania marnowania żywności Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39/53 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marnotrawstwo jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka, która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej, monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim, ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń i normatywnych wskazówek - od tradycyjnych perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska freeganizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33/371 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. T. 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Wyd. 1 - 1 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [2], 399, [1] s., [8] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
W jaki sposób pielęgnować urodę, aby równocześnie skutecznie dbać o zdrowie i dobre samopoczucie? Jak osiągnąć pożądany i długotrwały efekt kosmetyczny? Naukowo potwierdzone odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dwutomowym kompendium nowoczesnej kosmetologii, stworzonym dla kosmetyczek, studentów kosmetologii i wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia i pięknym wyglądem. W tomie 1 opisano: sposoby oczyszczania organizmu z toksyn, naturalne detoksykanty, rodzaje diet i ich wpływ na organizm, niezbędne, szkodliwe i kontrowersyjne składniki diety, znaczenie ruchu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, typy masażu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Dżungli Zdrowia ; 4)
Czasem myślę, że ludzkość w naszej części świata zatraciła się w pogoni za zyskiem. Wyprzedała wszystkie swoje diamenty, w zamian przyjmując tanie, plastikowe paciorki w hurtowych ilościach. Prawda zagubiła się w dżunglach bilansów zysków i strat. A my zostaliśmy w dżungli śmieci, na które ciągle ktoś nakleja kolorowe nalepki, żeby je lepiej sprzedać. Soki owocowe w kartonach, kremy przeciwsłoneczne z filtrem, przemysłowe hodowle mięsa, suplementy diety, syrop glukozowo-fruktozowy, biały cukier, aspartam, glutaminian sodu, oleje roślinne, alkohol, margaryna. Witaj w świecie wielkich kłamstw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ceniony neurolog, dr David Perlmutter, dowodzi, że choroby mózgu zaczynają się od chleba naszego powszedniego. Dr Perlmutter wydobywa na światło dzienne temat, który zbyt długo ukrywał się w czeluściach medycznych annałów: gluten i nadmiar węglowodanów niszczą mózg. Nie tylko rafinowany cukier, ale także „zdrowe” pełne ziarna zbóż mogą powodować demencję, ADHD, napady lęku, migreny, depresję i wiele innych chorób. Czterotygodniowy plan naprawczy przedstawiony w tej książce pozwala zadbać o zdrowie mózgu i zachować bystry umysł – niezależnie od wieku. Autor zdradza, jak wpływać na ekspresję genów dzięki diecie i dobrym nawykom. Broni cholesterolu i zdrowego tłuszczu. Pokazuje, jak radzić sobie z chorobami za pomocą smacznych posiłków, by cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem. Od wydawcy: "Doktor Perlmutter umiejętnie łączy alternatywne i konwencjonalne podejście w leczeniu chorób neurologicznych. Kierowałem do niego moich pacjentów, zawsze z doskonałym skutkiem". Mehmet Oz "Dr Perlmutter szczegółowo ukazuje niszczycielskie skutki działania tzw. „zdrowych węglowodanów” na ludzki mózg. Nowoczesne, wysokowydajne odmiany pszenicy są bardziej szkodliwe niż wszystkie wylewy i urazy głowy razem wzięte. Dr Perlmutter przedstawia przekonujące argumenty za dietą bez pszenicy, która pozwala zachować zdrowy mózg i umożliwia mu prawidłowe funkcjonowanie". William Davis, autor książki "Dieta bez pszenicy" (https://www.empik.com/grain-brain-zbozowa-glowa-ziarno-prawdy-o-mozgu-i-jego-cichych-zabojcach-pszenicy-weglowodanach-perlmtter-david-loberg-kristin,p1112632701,ksiazka-p)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61-F2/18 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. "Na marne" to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej